0.9 C
Ljubljana
Saturday, December 4, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Ripple novice V mislih razvijalca blockchaina: kaj je testna mreža?

V mislih razvijalca blockchaina: kaj je testna mreža?

Cointelegraph skozi svojo serijo, Inside the Blockchain Developer’s Mind, spremlja razvoj popolnoma novega blockchaina od začetka do glavnega omrežja in naprej. V prejšnjih delih je Andrew Levine iz skupine Koinos razpravljal o nekaterih izzivih ekipa, s katero se je soočila, odkar je identificirala ključne težave, ki jih nameravajo rešiti, in orisala tri od “kriz”, ki zavirajo sprejetje blockchaina: nadgradljivost, razširljivost in upravljanje.

Blockchain testne mreže so zanimiva tema, ker so na voljo v vseh oblikah in velikostih. Torej, v tej objavi je moj cilj izkoristiti svoje notranje izkušnje kot izvršni direktor skupine Koinos (razvijalci Koinos), da demistificiram testne mreže in morda dam nekaj vpogleda v to, zakaj se zdi, da imajo takšen vpliv na ceno.

Najbolj očitno mesto za začetek je z imenom: testnet. Namen testne mreže je testirati mrežodelovati. Na zelo visoki ravni sta dva »okusa« testneta. Prvi je testno omrežje, ki se sprosti pred glavnim omrežjem (glavno omrežje), in drugo je testno omrežje, ki se sprosti, ko glavno omrežje že deluje. Funkcije, ki jih te služijo, so podobne, vendar kontekst, v katerem so izdane, močno vpliva na zaznavanje in vpliv izdaje.

Začel bom z drugo vrsto testnega omrežja, ker: na nek način je to bolj preprost kontekst. Ko govorimo o obstoječih omrežjih, kot sta Bitcoin in Ethereum, testne mreže opravljajo dve glavni funkciji. Prvi je, da so živo okolje, v katerem lahko razvijalci testirajo svoje decentralizirane aplikacije. Vsak dober razvijalec ve, da popolne kode ni, zato testne mreže razvijalcem omogočajo okolje, ki je zelo podobno »glavni verigi« (npr. Ethereum), v katerem lahko testirajo svojo kodo z dejansko ničelnim tveganjem. Pričakuje se, da se bodo stvari, ki se izvajajo v testnem omrežju, zlomile, uporabljeni žetoni pa naj bi bili brez vrednosti.

Povezan: London fork vstopi v testno omrežje na Ethereum, saj težavna bomba vidi zamudo

Torej so testne mreže okolje, ki razvijalcem decentraliziranih aplikacij (DApp) omogoča, da povečajo vrednost svojih aplikacij (tj. izboljšajo svoje aplikacije) ravno zato, ker ni pričakovati popolne funkcionalnosti ali ustvarjanja bogastva. V nekem smislu vrednost testnega omrežja izvira iz njegove ničvrednosti.

Razvijalci DApp proti razvijalcem blockchain

Toda testne mreže imajo dvostransko naravo, kar nas pripelje do druge funkcije, ki ji testne mreže služijo, in ta funkcija ni v korist razvijalca DApp, ampak razvijalca platforme (v naš primer, razvijalec blockchain). Ena stvar, ki sem jo presenetil iz moje edinstvene perspektive, je, kako pogosto se razvijalci DApp mešajo z razvijalci blockchain. Običajno ljudje, ki pišejo pametne pogodbe, niso razvijalci veriženja blokov in razvijalci veriženja blokov na splošno porabijo zelo malo časa za pisanje pametnih pogodb.

Ironično je, da Koinos v to razlikovanje močno preoblikuje, ker njegov celoten sistem se izvaja kot pametne pogodbe! Ker so pametne pogodbe Koinos nadgradljive, to pomeni, da je mogoče v blockchain dodati katero koli funkcijo brez trdih vilic, vendar to pomeni tudi, da ljudje, ki razvijajo blockchain (kot člani skupine Koinos), uporabljajo in razvijajo enako verigo orodij in komplet orodij, ki ga bodo razvijalci uporabili za izdelavo svojih DApps. Toda to je značilnost, ki je popolnoma edinstvena za Koinos, zato lahko to pustimo ob strani zaradi te razprave.

V vsakem drugem blockchainu morajo razvijalci blockchaina razvijati posodobitve v katerem koli programskem jeziku blockchain napisano v (C++, Rust, Haskell itd.) in delajo na zelo velikem in zapletenem sistemu, imenovanem »monolitna arhitektura«. Znotraj monolitnih arhitektur lahko sprememba katerega koli dela sistema vpliva na kateri koli drugi del sistema, zato je tveganje za spremembe toliko večje.

Razvijalci Blockchain potrebujejo tudi živo okolje z nizkimi vložki, s katerimi lahko preizkusijo svoje spremembe in vidijo, kaj se zlomi. Tako kot razvijalci aplikacij želijo, da je to okolje čim bližje resničnemu omrežju, kar pomeni, da želijo, da njihova koda deluje s kodo, ki jo bodo izvajali tudi razvijalci aplikacij.

Dve strani testnih omrežij

To razkriva dvostranski vidik testnih omrežij. Omogočajo tako razvijalcem aplikacij kot razvijalcem platform medsebojno interakcijo in varno preizkušanje svoje kode v čim bližjem okolju v živo, vendar z zelo nizkimi vložki. To obema skupinama omogoča, da izboljšata svoje izdelke in jih naredita bolj dragocene za svoje uporabnike.

Zdaj lahko začnemo ugotavljati, zakaj se zdi, da imajo testne mreže tako velik vpliv na ceno žetonov. Če predpostavimo, da je cena funkcija vrednosti in da testne mreže pomagajo razvijalcem povečati vrednost svojih izdelkov, je treba pričakovati vpliv na ceno. Težava je v tem, da je ta korelacija povzročila številne nezaželene rezultate. Projekti bodo pogosto izdali »testno omrežje«, ki za razvijalce ni uporabno z edinim namenom povečanja njihove cene žetonov. Na žalost bo veliko ljudi videlo objavo testne mreže in samo domnevalo, da je bilo izdano nekaj dragocenega, zato bo dejanje imelo želeni učinek na ceno.

Testne mreže pred glavnim omrežjem

Do zdaj sem se osredotočal na uporabnost testnih omrežij v kontekstu obstoječih verig blokov, tj. ustvarite varen prostor za razvijalce aplikacij, da preizkušajo svoje aplikacije, in za razvijalce verige blokov, da preizkusijo nadgradnje osnovne platforme. To vam bo pomagalo razumeti drug pomemben kontekst, v katerem se sproščajo testne mreže, ki je pred izdajo glavnega omrežja.

Še enkrat, testiranje je glavni cilj, vendar je poudarek daleč več o samem sistemu, saj še nikoli ni deloval. Seveda, ker je nov, se na njem tako ali tako ne bodo izvajale nobene aplikacije. Zdaj je situacija bolj enostranska. Večina ljudi, ki delajo s kodno zbirko, bo razvijalcev veriženja blokov, cilj pa je platformo spraviti na mesto, kjer želijo razvijalci dejansko graditi na njej.

Prva zahteva, ki jo bodo razvijalci Prepričana je, da je platforma dovolj varna, in to bi morala biti glavna direktiva za posebne teste, ki se izvajajo. Ob predpostavki, da so razvijalci prepričani, da je platforma dovolj varna, jih je treba poučiti o uporabi platforme. Z drugimi besedami, testnet je treba obravnavati kot izobraževalno orodje, ki razvijalcem omogoča globlje razumevanje, kako bodo lahko uporabljali platformo, hkrati pa pomagajo pri testiranju varnosti omrežja.

Nazadnje, ko preizkušajo omrežje in se učijo, kako ga uporabljati, bodo neizogibno našli mesta, kjer bi lahko platformo izboljšali – morda bodo potrebne pomembne knjižnice ali pomembna dokumentacija, ki jim bo pomagala razumeti sistem. Te informacije so neprecenljive povratne informacije, ki jih morajo razvijalci platform nujno uporabiti, da bi platformo izboljšali, preden so implementacije glavnega omrežja dokončane.

Računalniška omrežja so postala pomemben del našega življenja, ne glede na to, ali se tega zavedamo ali ne, in le povečujejo pomen. Testneti so ključni korak v procesu izdajanja novih in inovativnih računalniških omrežij, ki lahko našemu življenju dodajajo vedno večjo vrednost. Upajmo, da ste s globljim razumevanjem odtenkov testnih omrežij in pomembnih kontekstov, v katerih so izdani, zdaj bolje opremljeni za ocenjevanje posebnih izdaj testnih omrežij in ali so oblikovane in zagnane iz pravih razlogov.

Ta članek ne vsebuje naložbenih nasvetov ali priporočil. Vsaka naložbena in trgovalna poteza vključuje tveganje in bralci bi morali pri odločanju opraviti lastno raziskavo.

Mnenja, razmišljanja in mnenja, izražena tukaj so avtorjevi in ​​ne odražajo nujno stališč in mnenj Cointelegrapha.

Andrew Levine je izvršni direktor skupine Koinos, kjer on in nekdanja razvojna ekipa, ki stoji za Steem blockchain, gradi blockchain- zasnovane rešitve, ki ljudem omogočajo, da prevzamejo lastništvo in nadzor nad svojim digitalnim jazom. Njihov temeljni izdelek je Koinos, visoko zmogljiva veriga blokov, zgrajena na popolnoma novem ogrodju, zasnovanem tako, da daje razvijalcem funkcije, ki jih potrebujejo za zagotavljanje uporabniških izkušenj, potrebnih za širjenje sprejemanja blockchaina v množice.

Skupina Koinos je pred kratkim izdala različico 2 svojega testnega omrežja, ki vsebuje izboljšave stabilnosti, njihov sistem transakcij brez provizije mana in pogodbo razvojni komplet orodij, ki bo razvijalcem omogočil ustvarjanje in izvajanje pametnih pogodb na Koinosu.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments