0.6 C
Ljubljana
Saturday, November 26, 2022

Volilni izkupiček: Ali blockchain premaga glasovnice?

- Advertisement -

Oktobra se je Grenlandija spremenila v nekoč poročano, da raziskuje izvedljivost spletne platforme za glasovanje za vsedržavne volitve. Med odločitvami, ki se štejejo za sistem, ki temelji na verigi blokov.

To ni povsem presenetljivo. Elektronsko glasovanje ali e-glasovanje je dolgo časa veljalo za obetaven primer izpušnih plinov za strokovno znanje o blockchain. “Čas je za spletno glasovanje,” je zapisal Alex Tapscott v publikaciji Original York Times v 2016. “Izčrpanje strokovnega znanja o blockchainu, spletno glasovanje lahko morda celo poveča udeležbo volivcev in spodbudi povrnitev zaupanja končne javnosti v volilni potek in demokracijo.”

Zdi se zlasti uspešno tempirano zdaj, ko ogromne količine prebivalcev okolja sprožajo vprašanja o integriteti volitev – najbolj v Združenih državah Amerike, kljub temu na različnih mednarodnih lokacijah, ki so tako uspešne, kot je Brazilija.

Tim Goggin, izvršni direktor pri Horizon Reveal, na primer meni, da volitve, ki podpirajo blockchain, opisujejo “izjemen napredek” v primerjavi s shemo, ki se danes izvaja večino volitev. Volilni stroji se pokvarijo, komunalne okvare in volilne nepravilnosti na splošno vplivajo na negotovost in dvome med volilno javnostjo.

Za primerjavo z javno verigo blokov je “volivcem veliko manj težko označiti svoj glas,” je Goggin povedal za Cointelegraph, “in sami pregledati volitve.”

Poleg tega, če se med glasovanjem zgodi kakšna neprijetna stvar, jo je veliko manj težko poimenovati v decentralizirani knjigi s tisoči vozlišč kot pri novejših metodah tabelarnega prikaza. »štetje učinkov se izvaja ob zaprtih vratih,« pravi Goggin, čigar odločen učinek je dosegel javne volitve v Južni Avstraliji v 2019, najpomembnejše strokovno znanje o blockchainu, ki je nekoč izumrlo na tečaju glasovanja za tistega avstralskega učitelja.

Tiho, blockchain strokovno znanje je verjetno v primerjavi z javnimi volitvami je že nekaj časa poudarjeno in izklopljeno. Nobena država ne mora izčrpati strokovnega znanja o blockchain na volitvah po vsej državi.

Marta Piekarska, višja DAO strateginja pri ConsenSys, se spominja dela pri Hyperledgerju v 2016, se je učinek glasovanja v verigi blokov spremenil v nekoč obravnavano kot obetaven primer izpušnih plinov. “Šest let pozneje, a kljub temu govorimo o tem,” je povedala za Cointelegraph. “Kljub temu smo precej odmaknjeni od samodiscipline, za kakršen bi veljal kakršen koli bolj ali veliko manj izdani dnevnik” – zdaj nič manj kot na volitvah po vsej državi.

Na mednarodnih lokacijah, zlasti v Estoniji, so eksperimentirali z metodami, ki nam omogočajo glasovanje prek spleta, je še pojasnila. Na drugi strani pa je “Nizozemska opustila predpostavko elektronskega glasovanja, kar je potencialno nekaj težav v zvezi z varnostjo in pristnostjo glasov.”

Potem je tu še zmerno poseljena Grenlandija, zaradi velikih razdalj je močna možnost, da ljudje osebno glasujejo. Skupina raziskovalcev iz Concordium Blockchain, Univerze Aarhus, Inštituta Alexandra in Univerze za informatiko bo kmalu raziskovala, “ali bi bil sistem, ki temelji na blokovni verigi, morda bolj primerne e-volitve na največjem okoljskem otoku,” v ohranjanje z osvoboditvijo tiska Concordium.

Zagotavljanje zaupanja je resnoVsak sistem glasovanja zahteva zaupanje, zaupanje pa zahteva vrsto lastnosti – katera koli od njih bi bila morda samodisciplina glede na okoliščine, je za Cointelegraph povedal Kåre Kjelstrøm, glavni strokovni delavec pri Concordiumu. Za osebno glasovanje so ti sestavljeni iz: seznama dovoljenih: zagotavljanje najlažjega segmenta volilnih upravičencev; identifikacija: volivci morajo kričati svojo identiteto, ko glasujejo; anonimnost: glasovi so oddani nejavno in morda celo niso izsledljivi do volivca; varnost: območja varuje vodja; in nespremenljivost: oddanih glasov ni mogoče spremeniti.

»Vsak digitalni sistem, ki nadomešča sistem ročnega glasovanja, se zdaj želi spoprijeti z nič manj kot temi istimi elementi make go trust in to se je izkazalo za zmerno robustno,« je pojasnil Kjelstrøm. »Kljub temu se lahko veriga blokov morda celo zdi, da je segment rešitve.«

Javna decentralizirana veriga blokov privzeto zagotavlja nespremenljivost, »v tem, da lahko vsaka napisana transakcija tako, da se ploskev ne izbriše.” Sistem je zaščiten s kriptografijo in “transakcije so anonimne, kljub temu pa se sprožijo v pregled s strani nekoga v okolju,” je govoril o Kjelstrømu, poleg:

»Trik je v tem, da ohranimo zasebnost in anonimnost, hkrati pa zagotovimo, da lahko vsak volilni upravičenec najlažje odda svoj glas enkrat. Tukaj je nedavna primerjalna tema v vrhunskih obratih.”Dovoljene ali javne verige?»Najpomembnejši zaplet, ki ga pričakujem pri javnih volitvah kot v nasprotju z navodili upravljanja podjetja, je ta, da ne more obstajati sistem brez dovoljenj [blockchain] sistem, ki izhaja iz podatkov o volivcih, ni javen in ne moremo zaupajte vsem tretjim osebam,« je za Cointelegraph povedala Amrita Dhillon, profesorica ekonomije na oddelku za politično ekonomijo na King’s College London.

»2d samodisciplina je vnos glasovanja v zbirko želja volivcev: Ne moremo živeti, da nekdo sili volivce na točki, ko objavijo e-glasovanje,« je dodala.

Sveže: Je DOGE dejansko vreden pompa tudi po Muskovem odkupu Twitterja?

Drugi navajajo, da verige z dovoljenji niso odgovor, ki izhaja iz tega, da jih leze en sam subjekt ali skupina subjektov, ki izvajajo popoln nadzor nad sistemom. “V najslabšem primeru to pomeni, da bi v nejavno verigo blokov morda posegli ti isti varuhi in priredili volitve,” je govoril o Kjelstrømu. To ni ravno velika samodisciplina na zahodnih mednarodnih lokacijah, “kljub temu v ogromnih predelih tukajšnjega okolja to zdaj ni dejansko.”

Po drugi strani pa, če je mogoče “vtkati samostojno suvereno identiteto (SSI) v osrednji protokol”, kot si prizadeva Concordium, javna veriga blokov plasti 1 izmišljotina, da bi “morda bilo resnično ustrezno strokovno znanje o energetskih javnih volitvah,” je govoril o Kjelstrømu.

O tem je govoril, Goggin je eminenten, da se bodo številne vlade nedvomno odločile izčrpati nejavne verige blokov pri ohranjanju s svojo zasebnostjo/informacijami o kaznivih dejanjih in obstaja cel kup načinov za nastavitev dovoljenih verig blokov. Kljub temu, če končni javnosti zdaj ne zagotovijo revizijske ocene zapisov o glasovanju, potem očitno ne bodo povečali vere končne javnosti v poštenost volitev. Sam se imenuje “mamut oboževalec” javnih in razdeljenih verig blokov.

Zasebnost je še posebej zapletena v smislu javnih volitev. »Ne smete biti v regiji, da bi kričali, za katerega kandidata je določena oseba glasovala, ali celo, če je sploh glasovala,« je zapisal Vitalik Buterin v blogu z naslovom »Glasovanje v verigi blokov je precenjeno med neobveščenimi od nas, kljub temu podcenjeno med tistimi, nas.” Na izbrani strani je vrhunsko, da kljub temu naredite – in če je obvezno kričati – da najlažji volilni upravičenci pridobijo glasovanje, tako da je nekaj informacij, kot so naslovi in ​​priljubljenost državljanov, morda celo treba sestaviti. Buterin je na šifriranje gledal kot na modo, ki jo je treba pridobiti okoli uganke glede zasebnosti.

Goggin predlaga isto stvar. Horizon Reveal lahko morda celo vpraša potrošnika, naj »razprši«, tj. šifrira ali premeša identitete volilnih upravičencev »prej, kot jih opremimo, nato pa te identitete znova zgostimo«. Ta zaplet, da niti pokrovitelj niti Horizon Reveal ne moreta zlahka ugotoviti, kdo je glasoval ali kako je glasoval. Dodal je:

»Volivci bi bili morda v regiji, da bi se trudili, da bi glasovali na verigi, kljub temu pa morda ni načina, da bi volivci kričali, da to je njihov glas, glede na to, da si lahko poleg tega ogledajo izbrane glasove v verigi blokov.«Dhillon za svoj segment predlaga kompromis učinek »nekaj deli zapleta so centralizirani,” tj. volivci dosežejo veliko prodajno priljubljenost, ker se preveri njihova identiteta in objavijo svoj glas, “kljub temu bi bili naslednji deli verige morda decentralizirani, da bi jim dodelili bolj stabilne in zaščitene pred posegi.”

Tehnične meje?V , metropola moskovske platforme za e-glasovanje Active Citizen, ki je bila nekoč ustvarjena, da bi Moskovčanom omogočila poučevanje o nepolitičnih občinskih odločitvah in v 2017 je za serijo anket izumrl verigo blokov Ethereum. Največji od teh je prisluškovan 60, volivcev in rezultati glasovanja so bili javno revidirani. Objavil je nekaj meja skaliranja.

»Platforma, ki v osnovi temelji na dokazu o delu, je dosegla višino približno 1,12 transakcij na minuto [16.7 transactions per second]. To je pomenilo, da platformi ne bi bilo enostavno obvladati zneska, če bi naslednji delež Moskve milijonov volivcev je sodelovalo pri glasovanju,« v pogovoru z Nirom Kshetrijem, profesorjem na Bryan College of Business and Economics na Univerzi Severne Karoline v Greensboru. Iz tega so Kshetri in drugi sklenili, da se je ta PoW različica verige blokov Ethereum “spremenila v nekoč zdaj neuporabno, da bi se spopadla z volitvami po vsej državi.”

Težave se lahko morda celo razvrstijo v 2021, na strani menjave, ko Ethereum 2.0 implementira deljenje. To lahko morda celo poveča lezenje verige do 60, 000 TPS, ki posledično »povečuje možnost verige blokov Ethereum, se zdi kot za glasovanje,« je povedal za Cointelegraph .

Kljub temu morajo biti verige blokov nedvomno bolj stabilne prej, kot so pripravljene za javne volitve, tudi če je to v Kshetrijevem raziskovanju obvladljivo. “Verige blokov se z naraščajočo zrelostjo nagibajo k temu, da postanejo bolj stabilne.”

Tudi Buterin je v 2021 govoril o tem, da se je varnost nekoč vseeno spremenila v žalost vis-a-vis volitev. Iz tega razloga mora »v kratkem času kakršen koli vpliv glasovanja v verigi blokov nedvomno ostati omejen na rahle poskuse. Varnost zaenkrat zagotovo ni primerna, da bi se lahko zanašali na računalniške metode za vsako malenkost. utripanje oznake,« je dodal Kjelstrøm, napadi, ki jih izvajajo pripomočki, na sistem za oddajo e-glasovanja pa lahko »potencialno izničijo ali poškodujejo sistem ali glasovanje«. Zaradi te resnice je treba “vsak nenavaden sistem zagnati počasi, da bi zagotovili, da sistem glasovanja ostane nedotaknjen in popolnoma namenski.” Vlade morda celo odprejo v majhnem obsegu in navade dokaz idej za sprejeti ne-hude volitve najprej, je govoril o.

Uporabnost je huda Znanje in izkušnje v bistvu niso najbolj nezapletena ovira, ki si jo želite rešiti prej, kot bo glasovanje v verigi blokov široko sprejeto. Tu so tudi politični in družbeni izzivi.

»Strokovnost je prisotna,« je govorila o Piekarski. »Zdaj ga lahko ustrezno izdelamo. Mislim, decentralizirane samozavisne organizacije zdaj prevladujejo prek spletnega glasovanja in upravljajo bilijone dolarjev.« Kljub temu so volitve po vsej državi prava zver, je pozvala in izhajala iz:

»Na glavnem odru je vaša samodisciplina: kako izmišljeno vplivate na sistem, ki ga volivci uporabljajo?” Edinega volilnega okrožja zdaj niso tehnološko podkovani ljudje DAO, “kljub nam, kot je moja mama, ki se kljub temu bori s spletnim bančništvom,” je dodala Piekarska .

Kako dolgo bo torej trajalo pred najpomembnejšimi volitvami po vsej državi z glasovanjem v verigi blokov? “Upam, da zdaj ni dolgotrajen čas, kljub temu pa nedvomno zdaj nismo tam,” je govoril o Kjelstrømu.

“Tudi jutri bo ali mora biti tudi v 50 ali 60 let,« je menila Piekarska, »iz tega izhaja tako nekaj stvari, ki se morajo uskladiti.« V Evropi večina od nas zaupa svojim vladam in dobro glasovanja zdaj ni več žalost, zato morda celo cilj, da si prizadevamo za šifrirane revizijske knjige, zdaj ni več tako pereč. V državah s šibkejšim upravljanjem je učinek volitev na vse skupaj manipuliran, nasprotno, zakaj bi oblastniki sploh privolili v glasovanje za blockchain brez poseganja?

Grenlandija, ki ima težave z udeležbo na splošnih volitvah predvsem zaradi astronomskih razdalj, ki jih morajo njeni volivci preteči, da bi glasovali, morda celo kriči izjema.

“Da, nekatere stabilne vlade morajo izdelati ustrezen del, kljub temu pa se borijo z dostopnostjo osebnega glasovanja,” je priznala Piekarska. »To je nedvomno učinek, ki ga lahko vidimo tudi kot najpomembnejši akterji, ki izhaja iz tega, da je lahko izredno velika spodbuda, da ga izdelajo. Kljub temu so to neredne situacije.”

Sveže : Dokaz o rezervah: Ali lahko revizije rezerve potekajo daleč od enega drugega trenutka, podobnega FTX?

Skratka, hudo je, da si ljudje zaupajo v svoj sistem glasovanja, ne glede na to, ali je ročni, elektronski ali v osnovi zasnovan na verigi blokov, in ustvarjanje zaupanja se lahko odloči čas. Kljub temu, ko se vse več nas spreminja v izumrtje, da bi imeli dostop do javnih podjetij in izdelkov na spletu, se mora elektronsko glasovanje kljub temu odločiti za povišano zadržanje v izbranih delih okolja, in ko se bo to zgodilo, bo glasovanje v verigi blokov morda celo kupilo, glede na njegovo uspešno dokumentirane prednosti, ki ljudem omogočajo revizijo njihovih glasov.

Državne volitve ogromnega obsega, ki podpirajo blockchain, so nedvomno čez nekaj let. Kljub temu je Goggin sodeloval v razpravah, ki so bile pred nedavnim “o ponudbi volitev v tem obsegu,” zraven:

“Medtem ko ni to je norma, vendar se vlade začenjajo spodbujati k razmišljanju o vrednosti, ki jo lahko prinesejo spletne metode glasovanja v verigi blokov v smislu učinkovitosti, dostopnosti, lezenja, varnosti in preglednosti.«

- Advertisement -

Zadnje novice

- Advertisement -

Related news

- Advertisement -