0.9 C
Ljubljana
Saturday, December 4, 2021

Kontakt: info@cryptomanija.eu

kripto , crypto, bitcoin

Obiščite našo Facebook strani

Domov Tehnologija Vpliv Crypto na podnebje: Ali so izravnave ogljika dovolj dobre?

Vpliv Crypto na podnebje: Ali so izravnave ogljika dovolj dobre?

Ko svetovni voditelji razpravljajo o tem, kaj je treba storiti za obravnavo skrbi glede podnebnih sprememb na COP26 vrh v Glasgowu na Škotskem, podjetja po vsem svetu želijo doseči ogljično nevtralnost. Vpliv na okolje je bila vroča tema v kripto sektorju, preimenovanje pa je bila glavna prednostna naloga.

V začetku tega leta je proizvajalec električnih avtomobilov Tesla začel sprejemati plačila z Bitcoin (BTC) in vložil 1,5 milijarde dolarjev v kriptovaluto, le da bi nekaj mesecev pozneje opustil plačila BTC zaradi zaskrbljenosti v zvezi z “hitro naraščajočo uporabo fosilnih goriv za rudarjenje in transakcije Bitcoinov, zlasti premoga.”

)Tesla & Bitcoin pic.twitter.com/YSswJmVZhP

— Elon Musk (@elonmusk) maj 12, 2020

Od takrat so se povečala prizadevanja, da bi kriptoprostor postal okolju prijazen , delno ob upoštevanju izjave izvršnega direktorja Tesle Elona Muska, da bo proizvajalec električnih avtomobilov vzel BTC plačila, ko bo “potrdilo o razumnem (~50%) poraba čiste energije pri rudarjih s pozitivnim trendom v prihodnosti.«

V okviru teh prizadevanj je borza kriptovalut BitMEX postala ena izmed prvih t trgovalne platforme v sektorju, da objavijo ogljično nevtralen status, pri čemer se zaobljubijo, da bodo izravnale emisije vseh Bitcoin transakcij na platformo in iz nje.

BitMEX je razkril, da je kupil 7,110 metrične tone kreditov CO2 v vrednosti približno $100, , v sodelovanju s podjetjem Pachama za sledenje podatkov o ogljiku. Ogljikovi dobropisi so potrdila o odobritvi, ki jih izdajo uradni zakonodajni organi, ki korporacijam omogočajo uporabo ene tone ogljikovega dioksida v pristopu, ki spodbuja odgovornost in sledljivost podatkov.

Poteza BitMEX bo zagotovila, da platforma vzdržuje svoje delovanje za prihajajoče koledarsko leto, hkrati pa izravnava vse emisije, povezane s transakcijami Bitcoin v in iz njegovih strežnikov. Za izmenjavo je treba »holistična prizadevanja« vključevati raziskave vpliva na okolje in tudi temeljno izobraževanje o »možnostih, ki jih odpira kriptotehnologija«.

V pogovoru za Cointelegraph, Alex Salnikov, so- ustanovitelj in vodja produkta na tržnici NFT Rarible je dejal, da je del razloga, zakaj je industrija kriptovalut tako močno preučena zaradi ogljičnega odtisa, “pregleden dizajn”, ki ga ima, in ne nujno njen vpliv na okolje.

Salnikov je dodal, da je »dodatni pritisk dobra stvar, saj prostor pospešuje svoje prizadevanje, da postane energetsko učinkovit z blokovnimi verigami, ki dokazujejo vložek«. Salnikov je končni cilj zagotoviti, da ima večina, če ne vsa orodja Web 3.0 “minimalni ali nič ogljični odtis.”

Odmiki ogljika, je dejal Salnikov, “zagotovo pomembni kot korak kamen.” Vendar se vsi ne strinjajo z nekaterimi trditvami, da lahko ti kompenzacije povzročijo več škode kot koristi.

Ali so ogljični nadomestili ozelenjeni?

V začetku oktobra je Jennifer Morgan, izvršna direktorica Greenpeacea, na konferenci Reuters Impact spregovorila o naraščajočem trendu izravnave ogljika in namigovala, da se podjetja izogibajo svojim odgovornostim z ogljikovimi dobropisi.

Na konference Morgan je trdil, da »ni časa za izravnave«, saj smo v »izrednih podnebnih razmerah«, zato je treba fosilna goriva postopoma opustiti. Dodala je, da so “pobotne sheme čista ‘greenwash'”, ki podjetjem omogočajo, da “delajo, kar so delala, in ustvarjajo dobiček.”

V pogovoru s Cointelegraphom Martha Reyes, vodja raziskav pri borza kriptovalut Bequant se je navidez strinjala z Morganom in dejala, da ogljični krediti “niso idealna rešitev za zmanjšanje emisij ogljika.” Dodala je, da se tako vlagatelji kot regulatorji “upravičeno prebujajo v zeleno pranje, kar je vprašanje na tradicionalnih trgih.”

Glede tega, kaj lahko podjetja kriptovalut storijo, da zmanjšajo svoj vpliv, je Reyes trdil, da je več trajnostni pristop k rudarjenju Bitcoin je uporaba več obnovljive energije. Kitajska prepoved rudarjenja kriptovalute je pomenila, da so bili rudarji, ki so uporabljali vire energije na osnovi ogljika, prisiljeni zapustiti državo in se preseliti.

Za Morgan nadomestila za ogljik omogočajo podjetjem, da še naprej onesnažujejo, ne da bi zmanjšali svoje emisije, saj preprosto kupite kredite od projektov, ki zmanjšujejo ali se izogibajo izpustu CO2, kot so sončne elektrarne.

Aprila je po poročanju Reutersa skupina, ki raziskuje celovitost ogljičnih nadomestil, dejala, da 29 % nadomestil za gozdni ogljik, ki jih je analiziral v programu v vrednosti 2 milijard dolarjev, je precenil količino emisij, ki se izravnajo, kar je skupaj približno 26 milijonov metričnih ton CO2.

Težave v zvezi z izravnavo ogljika so očitne, toda o tem, ali obstajajo drugi načini, kako igralci industrije kriptovalut lahko spremenijo, če niso vključeni v rudarjenje, je predmet razprave.

Kriptosredstva ESG

Ob izrednih podnebnih razmerah Greenpeace vse bolj nasprotuje onesnaževalke. Maja je organizacija dejala, da njena zmožnost sprejemanja donacij Bitcoin “ni več vzdržljiva”. Organizacija je začela sprejemati donacije BTC nazaj v 2014 in kot razlog za selitev navedla jasnejšo predstavo o količini energije, ki je potrebna za delovanje Bitcoina.

V pogovoru za Cointelegraph je Eric Berman, višji pravni urednik ameriške finance pri Thomson Reuters Practical Law, dejal, da v Bitcoinu ali kateri koli drugi kriptovaluti ne vidi ničesar »umazanega«. Berman je dodal, da BTC tako kot druga komercialna podjetja uporablja energijo in je kot taka trajnost “v očeh rudarja.”

Po Bermanu se lahko od velikih rudarskih podjetij zahteva, da uporabljajo čiste vire energije. , ne zato, ker jih regulatorji v to silijo, ampak zato, ker trg skupno glasuje o tem, da se to zgodi, tako da daje prednost BTC-ju, pridobljenemu z obnovljivo energijo. Cointelegraphu je povedal:

»Kot razumem, razvijalci trenutno načrtujejo načine za digitalno označevanje bitcoina ali drugih kripto enot, da bi odražali, da je bil trajnostno izkopan, kar bi lahko ustvarilo razcepljene trge znotraj vsaka kriptovaluta s trajnostno pridobljeno različico ima večjo vrednost.«

Dejal je, da bi lahko sledenje kovancev, izkopanih z obnovljivo energijo, omogočilo dostop do naložbenih nosilcev, osredotočenih na optimalno okoljsko, družbeno in upravljanje ( ESG).

Kdo odloča, kateri kovanci dobijo oznako ESG, je dodal, je “verjetno precej političen”, saj celo ugotovitev, kdo bo razsodnik za dvig bonitetne ocene, ustvari “a cel spekter vprašanj in bi grozil z institucionalizacijo kriptovalut na način, ki je v nasprotju z duhom Bitcoina in kriptovalute.«

Reyes iz Bequanta je tudi poudaril, da rudarji kriptovalut podpisujejo energetske pogodbe z dobavitelji in » izkoriščajo prednosti trga obnovljive energije.” Pobude za zeleno rudarjenje rastejo, je dejala, glede na njihov vir energije in odstranjevanje zastarele rudarske opreme.

Igralci v prostoru kriptovalut so naredili več kot samo kupovali ogljikove kredite, da bi zmanjšali svoj vpliv na okolje. S Crypto Climate Accord, okoljsko pobudo, ki jo podpira več 150 organizacij iz tega sektorja, so se kriptopodjetja zavezala, da bodo svoje poslovanje naredila bolj trajnostno.

Vendar večina podjetij ni postala podpisnica CCA, akt, ki zahteva javno izjavo o zavezanosti doseganju neto nič emisij ogljika iz električnih obratov do 2020. Kljub temu strokovnjaki trdijo, da niti Bitcoin niti prostor kriptovalut ne bi smeli biti v središču pozornosti.

Vloga kriptovalute v podnebni krizi

Medtem ko so kriptovalute pogosto v središču pozornosti, ko gre za podnebne spremembe, je Sarah Manski, docentka na Poslovni šoli univerze George Mason, dejala, da je pomembno razumeti, da “vsako blago in vsaka valuta imata določen ogljični odtis.” Manski je v pogovoru za Cointelegraph dejal:

»Smiselno bi bilo reči, da je natis ameriških bankovcev v enem letu enak približno 110,26, kilovatnih ur porabe energije, vključno s tisoči ton črnila, bombaža, perila in vode. Naši kovanci porabijo na stotine tisoč ton kovine.«

Manski je dodal, da se nekateri ogljični kompenzacije ozelenijo, mnogi pa ne, kar pomeni, da niso vsi odmiki ogljika enaki in nekateri bolj preglednejši od drugih. Pete Humiston, vodja pri Kraken Intelligence, je v pogovoru za Cointelegraph dejal, da razvoj v industriji blaži zaskrbljenost v zvezi z “intenzivnostjo ogljika.” Severna Amerika, kjer je “mešanica energentov veliko bolj nagnjena k obnovljivim virom energije.” Posebej se je osredotočil na zvezno državo Teksas in dejal, da je to prednostna destinacija za številne rudarske subjekte, ki so pobegnili s Kitajske, in da pridobiva “znaten del” svoje energije iz vetrne energije.

Veliko Dodal je, da so rudarski subjekti namerno zgradili svoje delovanje blizu lokalnih pobud za obnovljive vire energije, da bi “izkoriščali poceni presežke električne energije, ki bi jih sicer odvajali kot odpadek.”

Za Humiston, kriptosredstvo. vesolje je naredil “pomembne korake v to, da postane ogljično nevtralen” in bo tako še naprej. Zaključil je:

»To še posebej drži glede na to, da ekonomija rudarjenja spodbuja rudarje k uporabi poceni obnovljive energije za rudarjenje Bitcoin in drugih kripto sredstev.«

Oktobra 2020 je 3. globalna primerjalna študija kriptovalute, ki jo je opravila Univerza v Cambridgeu, pokazala, da 50 % rudarjev kriptovalut uporablja električno energijo iz obnovljivih virov energije kot del svoje energetske mešanice, pri čemer 39% porabe samo obnovljive energije pri rudarjenju kriptovalut z dokazilom o delu, kot so Bitcoin, Ether (ETH) in Bitcoin Cash (BCH).

Julija je Svet za rudarjenje Bitcoin ocenili, da rudarska industrija Bitcoin uporablja 50 % obnovljive energije v svoji mešanici moči, medtem ko uporablja “zanemarljivo količino energije” v primerjavi s svetovno porabo energije. Ocena BMC-ja je temeljila na anketi s tremi vprašanji samo 26 % rudarjev v omrežju Bitcoin , ki je razkril 56 % trajnostne mešanice energije in je bil uporabljen kot osnova za 50% ocena.

Medtem ko ocenjuje, kako se obnovljiva energija uporablja za rudarjenje Bitcoina ali drugih kriptovalut, je Humiston trdil, da industrija gre “v pravo smer”. Reyes je trdil, da je spregledana, a naraščajoča uporaba tehnologije veriženja blokov “pri prizadevanjih za ohranjanje in pogozdovanje”, ki imajo koristi od dodatne preglednosti in odgovornosti verige blokov.

Med ključnimi akterji v industriji je viden trend z oz. brez ogljičnih izravnav s premikom k bolj trajnostnemu pristopu. Prizadevanja panoge, da bi bila okolju prijaznejša, se kažejo, saj vse institucije ne bežijo od BTC zaradi ogljičnega odtisa.

9 bilijon dolarjev vreden multinacionalni investicijski velikan BlackRock, ki je bil glasen o svojem fokusu na pobude ESG, je imel od avgusta prek svojih skladov v lasti skoraj 2014 milijonov dolarjev delnic v dveh podjetjih za rudarjenje Bitcoin.

Ko se industrija pomika k bolj zeleni prihodnosti, se lahko uporaba kriptovalut poveča, saj nekateri od tistih, ki sedijo ob strani, morda ne bodo več dojemali vpliva na okolje kot skrbi, ki obkroža njihovo sodelovanje v industriji. Ali se bodo zelenim ambicijam kriptovalute pridružili tudi drugi sektorji, bo pokazal čas.

KOMENTIRAJ:

Prosimo, vnesite komentar!
Prosimo, vnesite ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments